11 januar 2013

Konglelig moro

Jeg har lyst til å dele et lite tips med dere. Det er ikke mitt eget tips – jeg har sett det et sted på det store internettet, men husker ikke hvor. Unnskyld! 

I høst samlet Tellef og jeg furukongler i hagen. Vi har nemlig noen gedigne furutrær som drysser konglene sine utover plenen, til mer eller mindre stor glede for gressklipperen. Og da jeg endelig var bra nok i beinet til å bevege meg i hagen, samlet vi en stor pose. Vi har hatt konglene i en bolle på stua hele høsten, men da jeg så dette tipset (ett eller annet sted...) var saken klar: Vi måtte lage opptenningskongler! 

Vi har tatt vare på lysestumper hele høsten også. Disse smeltet vi i vannbad på komfyren. Vi brukte blikkopper, det fungerte fint. Tomme hermetikkbokser er sikkert minst like bra. Vær tålmodig, det tar en stund å smelte stearin! 

Da stearinen hadde smeltet, la vi kongler oppi. De trenger ikke ligge der voldsomt lenge. Egentlig trenger de ikke ligge der i det hele tatt, bare dyppes oppi. Men vi lot dem nå ligge litt for aktivitetens skyld. 


Det blir en del gris og søl, så ha benken dekket med aviser! Og bruk en pølseklype eller lignende til å ta konglene ned og opp av stearinen. Stearin er fryktelig varmt, så dette er risikosport med små barn. Pass på! Tellef (4 1/2) fikk lov til å putte kongler oppi (med klype) mens jeg tok dem ut.

Vi la konglene på avispapir for å renne av seg. Vi la dem i haug, heller enn en og en, slik at stearinen som rant av, festet seg til konglene under heller enn å gå til spille. 


Vet ikke helt hvorfor, men Tellef insisterte på å smake til tross for fraråding fra mor. 


De ferdige opptenningskonglene la vi i en Cathrineholm-bolle. Noen av dem pakket vi inn i cellofan og ga bort til jul til folk med peis (eller folk som er glade i å tenne bål.) Noen få har vi fremdeles igjen. 

Det kan være litt vrient å få bort stearin. Vi har helt avsindig varmt vann i kjøkkenkrana, så det var ikke noe problem. (Har forsøkt å stille på varmtvannstanken, men bryteren sitter fast...) Ellers er det mulig det kan være en ide å koke vann til akkurat det formålet. 

I dag skinner sola over Oslofjorden og jeg sitter hjemme helt alene for å jobbe. Rart med tomt hus, men fint å vite at begge guttene har det topp! Tellefs nye barnehage er en friluftsbarnehage – basen har fantastisk beliggenhet nede på stranda og de er ute på tur hele dagen uansett vær. Han savner fortsatt gjengen i den gamle barnehagen litt – men hei, det er ikke så rart, for det var en superfin gjeng. Men det virker dette også som om det er, og han er griseblid (og god og varm) hver dag når han blir hentet. 
3 kommentarer:

Guro sa...

For et godt tips! Og en koselig aktivitet Ü

Snella sa...

Ja, det er ein kjempeidé! Lillegut og eg lagde slike til bestefedrene til jul, og det var ein stor suksess.
Idéen stod forresten på trykk i Eplas jul 2. Eg har pakka boka vekk for sesongen, men der går det iallfall an å finne rett person å kreditere.

cara mengobati Wasir sa...

Wasir atau ambeien adalah penyakit yang terjadi pada bagian anus, jenis wasir atau ambeien sendiri ada dua yaitu wasir atau ambeien dalam dan wasir atau ambeien luar. Dalam penangananya sendiri wasir atau ambeien dapat disembuhkan dengan dua jalan yaitu pengobatan medis dan pengobatan non medis atau pengobatan alternatif. Pengobatan alternatif disini salah satu pilihanya adalah dengan menggunakan tanaman herbal atau dengan ramuan tradisional. Ambeclear dan Salep Salwa adalah hasil pengolahan tanaman herbal daun ungu, kunyit putih, dan mahkota dewa yang telah terbukti ampuh mengatasi wasir atau ambeien baik wasir stadium satu, stadium dua, stadium tiga maupun stadium akhir atau stadium empat. Wasir berdarah, wasir yang telah kronis, semua dapat diatasi dengan menggunakan obat ini selain ampuh obat ini juga aman dan tidak menimbulkan efek samping apapun bagi penggunanya sehingga obat ambeclear ini aman dikonsumsi oleh penderita wasir yang sedang hamil maupun menyusui.